TURIZAM
TURIZAM


Đurmanec ima sve potrebne pretpostavke da postane utočište u koje će suvremeni turist poželjeti doći kako bi pobjegao od urbanog života prepunog stresa u malo mjesto prepuno šuma, vinograda i pašnjaka.

U općini postoje mogućnosti razvoja raznih vrsta turizma, od seoskog, izletničkog i rekreativnog, preko vjerskog, memorijalnog i kulturnog, pa do tranzitnog i ugostiteljskog.

Perspektivi za razvoj seoskog i lovnog turizma posebice ide u prilog položaj uz državnu granicu kao i velika površina šuma. Naime, sjeverni dio općine je pretežno gorski i zauzima dvije trećine njene površine, a čine ga obronci Maceljske Gore i Strahinjčice. Dobro osmišljenim projektima moguće je obogatiti turističku ponudu pješačkim, biciklističkim, planinarskim, gljivarskim i ostalim stazama.

Osim što je šumovito, područje općine je i vinorodno te je tako 1994. godine otvorena prva Vinska cesta u Hrvatskom zagorju na potezu Đurmanec - Pregrada, no njene potencijale tek treba iskoristiti. Postoji i mogućnost proširenja ponude proizvoda OPG-a koja je za sada ograničena na ovčji sir i zagorskog purana.

Mnoštvo crkava, kapela, poklonaca i raspela temelj su za razvoj vjerskog turizma. Uz župnu crkvu sv. Jurja, valja istaknuti crkvu Muke Isusove na spomen žrtvama Križnog puta, izgrađenu 2007. godine, gdje se svake godine prve nedjelje u lipnju održava sveta misa i hodočašće „Križni put- stopama pobijenih“. Uz crkvu su pokopani posmrtni ostaci 1163 ubijene osobe ekshumirane iz pronađenih masovnih grobnica.

Tijekom godine u općini se održava niz događanja koja imaju turistički potencijal poput obilježavanja Dana Općine, Župe i Škole, Dana kuburaša, te Dana vatrogasaca.

Uz Osnovnu školu i sportsku dvoranu u izgradnji, nalazi se, ujedno u funkciji školskog puta, novouređena prekrasna šetnica, kao i spomenik Željku Paviću pripadniku Tigrova i prvom poginulom branitelju s područja Krapinsko-zagorske županije.

Mogućnosti razvoja sportsko - rekreativnog turizma očituju se u nizu malonogometnih turnira koji se održavaju u periodu od travnja do listopada, kao što je npr. malonogometni memorijalni turnir Miljenko Škrlec - Joža. Važnu ulogu u promicanju sporta ima Liga malog nogometa Đurmanec.

Iznimna prometna povezanost, lokacija kojom prolaze važni prometni pravci, perspektiva je za razvoj tranzitnog i ugostiteljskog turizma. Naime, Đurmanec se nalazi na ruti Pyhrnskog pravca (Nürnberg-Linz-Graz-Macelj-Zagreb-Split). Kroz općinu prolazi i autocesta A2 (Zagreb-Krapina-Macelj) kao i sam izlaz sa autoceste. Željezničkom prugom povezana je sa Zagrebom i Celjem. U budućnosti se te činjenice planiraju maksimalno iskoristiti na dobrobit cijele općine.