Naslovna O nama Turizam Gdje se nalazimo? Mjesni odbori Kontakt
razmak razmak razmak razmak razmak
Javna nabava
razmak
Registar ugovora
razmak
SluĹžbeni akti
razmak
Donacije i sponzorstva
razmak
Osoba za nepravilnosti
razmak
Obavijesti
razmak
Obrasci
razmak
Pristup informacijama
razmak
Natječaji
razmak
ZaĹĄtita okoliĹĄa
razmak
Proračun
razmak
Strategija razvoja Općine Đurmanec
razmak
Savjetovanje s javnošću
razmak
razmak
Suradnja s OŠ Đurmanec
razmak
razmak
GDPR
razmak
razmak
Javna rasprava o RĹ I-a
razmak
razmak
Izbor za Mjesni odbor 2019
razmak
razmak
Općinsko vijeće
razmak
razmak
Registar imovine Općine Đurmanec
razmak""
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmakKULTURA


Kulturno - umjetnička djelatnost u Đurmancu službeno seže u 1976. godinu kada je osnovan KUD Polet, no to je bio samo nastavak onoga što je začeto daleke 1938. godine. U osnovnoj školi učenici su u okviru slobodnih aktivnosti vježbali svirati na tamburaškim instrumentima i tako je rođena prva generacija koja je po završetku osnovnoškolskog obrazovanja nastavila s radom. KUD Polet formiran je od strane tadašnje tamburaške sekcije koju je utemeljio nastavnik glazbenog odgoja Ivan Stantić s osnovnim ciljem da njeguje kajkavske melodije.

Danas na području općine uspješno djeluje KUD Đurmanec oformljen 2006. godine i to u nekoliko sekcija;  mali i veliki folklor, dramska grupa, ženska vokalna skupina Lire, te mlađi i stariji tamburaši. KUD trenutno broji 70-ak aktivnih članova s ciljem očuvanja i njegovanja zagorskih običaja, plesova i pjesama. Od svojih početaka KUD se aktivno uključuje u aktivnosti povodom obilježavanja Dana Općine, Župe i Škole, kao i priređivanjem prigodnog Božićnog koncerta. Od nastupa valja spomenuti gostovanja diljem Hrvatske, te u Njemačkoj i Sloveniji. U siječnju 2014. godine u organizaciji KUD-a, u Župnoj crkvi sv. Jurja u Đurmancu održan je humanitarni koncert čiji je sav prihod bio namijenjen Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama iz Krapine za uređenje prostora u Đurmancu u kojem djeluju. Sve sekcije KUD-a do sada su prisustvovale smotrama, a osim ŽVG Lire na državnoj smotri 2012. godine u Čakovcu nastupila je  i starija folklorna skupina. Valja spomenuti da su članovi dječjeg folklora tzv. Buhice osvojile prvo mjesto na Dječjem korzu u Sklopu Tjedna kulture, zabave i sporta u Krapini 2012. godine.

Ženska vokalna grupa Lire trenutno se sastoji od 7 članica. U svom djelovanju njeguju autorske pjesme folklornog brustonalnog stila. U izvedbama nekih pjesama prate ih i tamburaši KUD-a. Valja istaknuti osvajanje prvog mjesta na smotri malih vokalnih grupa Krapinsko - zagorske županije 2011. godine, te nastup na Državnoj smotri u Mariji Bistrici. Zadnje dvije godine sudjelovale su na glazbenom festivalu Zagorska Krijesnica izvodeći pjesme Mi smo dekle fajne (tekst:Đurđica Jedvaj) i Puce sme kak copernice (tekst:Snježana Šoštarko). Glazbu i aranžman za obje skladbe potpisuje Siniša Miklaužić.

Starija tamburaška sekcija trenutno broji 13 članova koji izvode orkestralne skladbe, te skladbe različitog karaktera u kojima djeluju samostalno, a osim toga uvježbavaju sve koreografije kojima instrumentalno prate folklorne sekcije i vokalnu skupinu Lire. Prisustvuju smotrama, kao i ostalim nastupima obično u pratnji folklora ili vokalne grupe s kojom su sudjelovali na glazbenom festivalu Zagorska krijesnica i na Zagorskome hitu godine. KUD Đurmanec organizira i školu sviranja tambura, pa pomladak tamburaša svojim marljivim radom vješto svladava sviranje tambura te sad već i prate dječje skupine. Tamburaši su imali i svoj prvi samostalni koncert u travnju prošle godine u crkvi Sv. Jurja u Đurmancu

Mali folklor djeluje u dvije skupine; Tratinčice i Buhice, a trenutno okuplja 30-ak djece u dobi od 4 do 14 godina. Najmlađe Buhice izvode dječje napjeve i igre, dok Tratinčice vježbaju plesove Zagorja i Međimurja. Veliki folklor osim njegovanja plesova Hrvatskog Zagorja, uvježbava i plesove Međimurja i Posavine.

Dramska sekcija sastoji se od 7 članova, a izvodi predstave humorističnog sadržaja sa svakodnevnom problematikom. Predstave su izvodili i na Smotri amaterskih dramski družina.  Scenarij za predstave najčešće osmišljava i prepravlja Štefica Pavić. Neke od predstava su: Pepa ide h penziju, Klupko, Babica se zdigla i Treća dob.

Voditelji pojedinih sekcija su se tijekom rada KUD-a mijenjali. Tako je u početku tamburaše vodio Milivoj Arbanas, a od rujna 2007. godine Siniša Miklaužić, koji je ujedno i voditelj ŽVG Lire. Obje folklorne sekcije je sve do lipnja 2012. vodila Marija Klasić.

 Od rujna 2012. do lipnja 2014. vodi ih Iva Cvetko, a trenutno je voditeljica Petra Lovrečić Lončar. Dramska sekcija jedina nema stručnog voditelja.

Od lipnja 2012. godine predsjednica KUD-a Đurmanec je Ivančica Hrček, koja je naslijedila dotadašnju predsjednicu Mariju Klasić.

KUD Đurmanec stalno prima nove članove koji su zainteresirani za pjesmu, ples, sviranje  i glumu u cilju daljnjeg unaprjeđenja kulturnog života i promicanja naše općine. Probe svih sekcija održavaju se u prostorima Osnovne škole Đurmanec.razmak
Arhiva vijesti
razmak
Kultura
razmak
Sport
razmak
Udruge
razmak
Adresar
razmak
Galerija slika
StoŞer CZ Đurmanec
razmak
razmak
Dječji vrtić Đurmanec
razmak
razmak
Izjava o pristupačnosti
razmak